ΣΧΟΛΙΑ ΤΡΙΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

C1g174.jpg

C2g855.jpg

An191.jpg

C1g174  Garden high in the blue sky

 Κήπος ψηλά στον γαλάζιο ουρανό

C2g855 The twin horses

      Τα δίδυμα άλογα

An191  A giant serpent in the blue desert

Ένα γιγάντιο ερπετό στη γαλάζια έρημο

C1g08.jpg

Bg1104.jpg

C928

C1g08  Trees under the sun and the moon

          Δένδρα υπό τον ήλιο και την σελήνη

Bg1104 Melted strange thoughts

  Λειωμένες παράξενες σκέψεις

C928  Colorful marsh under colorful sky

Πολύχρωμο έλος κατω από πολύχρωμο ουρανό

Bg314.jpg

An192.jpg

Bg300.jpg

Bg314  Glory and happiness

               Δόξα και ευτυχία

An192  Ceremony of the flame people

Γιορτή των ανθρώπων της φωτιάς

Bg300  Evil faces from the dark

Παράξενες μορφές του σκότους


   

      Κατωτέρω είναι τρία άρθρα (που γράφτηκαν από τρεις Γάλλους ειδικούς της τέχνης) που βοηθούν τους θεατές να καταλάβουν καλύτερα την εργασία και τις προθέσεις του καλλιτέχνη. Αυτά γράφτηκαν αρχικά στα Γαλλικά με την ευκαιρία της πρόσκλησης που ο καλλιτέχνης είχε από το μουσείο Stendhal στη Grenoble (για μια τελείως δωρεάν ατομική έκθεση στο μουσείο 14 - 30 Νοεμβρίου 2007), και έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά.

ΕΡΓΑ  ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.

      Όταν μελέτησα την ζωγραφική δουλειά του Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Κοεμτζόπουλου για να την αναλύσω και να την παρουσιάσω σε ένα περιοδικό τέχνης, (πράγμα που έχουν κάνει αρκετές φορές άλλοι προηγουμένως), προβληματίστηκα για το αν θα χρειαζόταν να το κάνω. Τούτο διότι τα έργα του Κοεμτζόπουλου μιλούν τόσο εύλογα και τόσο έντονα στην ψυχή μας, που κάθε προσπάθεια ανάλυσης φοβούμαι ότι θα κατέληγε τελικά στο να μειώσει την απέραντη ομορφιά, αρμονία, πρωτοτυπία και μεγαλοπρέπεια που περικλείουν.

     Για τον λόγο αυτό περιορίζομαι απλώς στο να απευθυνθώ στους θεατές των έργων του και στους τυχερούς συλλέκτες που τα απολαμβάνουν, λέγοντας τους ότι κάθε έργο του είναι ένα ολόκληρο βιβλίο που για να το διαβάσουμε και να το απολαύσουμε σε όλο του το βάθος και τον πλούτο, θα πρέπει να το παρατηρήσουμε με τα μάτια της ψυχής μας. Θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερη την φαντασία μας για να μπούμε και να ζήσουμε μέσα στο έργο, περιπλανώμενοι στα φανταστικά και πρωτόγνωρα θέματα και τοπία του, ερχόμενοι σε επαφή και με τα απόκοσμα πλάσματα που κρύβονται και εμπλέκονται σε πολλά από αυτά.

     Και όσο περισσότερο συνεχίζουμε την περιπλάνηση τόσο περισσότερα πράγματα αποκαλύπτονται εμπρός μας, που τα ερμηνεύουμε και τα απολαμβάνουμε ο κάθε ένας μας διαφορετικά, σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και την κουλτούρα του. Και είναι τέτοια η ποικιλία και το πλήθος των έργων του, (ίδε καταλόγους του και το site του www.artmine5000.com), που μπορούμε να περνάμε ώρες παρατηρώντας τα. Έτσι γεμίζουμε τις αισθήσεις του με ομορφιά και απολαμβάνουμε τα συναισθήματα που δημιουργούνται, αισθανόμενοι ότι συμμετέχουμε και εμείς με την φαντασία μας στην συμπλήρωση και τελειοποίηση του εικαστικού του έργου. Αλλά εδώ σταματώ για να αφήσω τα έργα να μιλήσουν από μόνα τους.

       Anastasia Rossi  (Conseillère  Culturelle auprès du Consulat de Grèce à Grenoble)

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ.

       Όχι δεν είναι οράματα μιας τρελής φαντασίας. Είναι πραγματικοί πίνακες ζωγραφικής, που μπορείς να τους περιεργαστείς και να τους πιάσεις, οι εκπληκτικοί πίνακες του Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Κοεμτζόπουλου. Το γεγονός ότι ζωγραφίζει αδιάλειπτα από το 1966 (σημειωτέο ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια 2005-2007 αποφάσισε να ανοίξει το εικαστικό του έργο στο ευρύ κοινό, λόγω σοβαρών επιχειρηματικών του ασχολιών), προσπαθώντας κάθε χρόνο να εφαρμόζει όλο και καινούριες τεχνικές, ανακαλύπτοντας νέες τεχνοτροπίες και μορφές και χρησιμοποιώντας κάθε είδους υλικό που μπορεί να δώσει χρώμα, καθώς και πλήθος εργαλεία που επινοεί ο ίδιος, δημιούργησε μια τέτοια ποικιλία πρωτοτύπων μορφών και έργων, που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο της ζωγραφικής έως σήμερα.

     Η ποικιλία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο με μία δεύτερη κατηγορία έργων του, όπου εισάγει στον υπολογιστή και επεξεργάζεται (με διάφορα προγράμματα που δημιούργησε ο ίδιος) τα έργα που ζωγράφισε, δημιουργώντας νέες, πρωτότυπες, πολύχρωμες και εντυπωσιακές μορφές που συνδυάζουν την εικαστική τελειότητα με υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία. Ακόμη μια επόμενη, κατηγορία έργων του, αφορά εις το ‘’πάντρεμα’’ μέσα στον υπολογιστή των έργων των δύο προηγουμένων κατηγοριών, με φωτογραφίες (που περιλαμβάνονται στο πλούσιο αρχείο φωτογραφιών που έχει δημιουργήσει δια μέσου των ετών), δίδοντας φαντασμαγορικούς συνδυασμούς που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την ποικιλία των έργων του. Πρόσφατα πειραματίζεται και με μία τέταρτη κατηγορία την οποία περιμένουμε να δούμε.

     Αυτές οι δεκάδες τεχνοτροπίες και μορφές που διαφέρουν η μία από την άλλη, χωρίς όμως να χάνουν την εικαστική τους αρτιότητα και το βάθος τους, και που συνεχώς πληθαίνουν, έχουν σαν αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να είναι σε θέση να ικανοποιεί με τα έργα του όλα τα γούστα, τόσο των απλών ανθρώπων, όσο και των πιο δύσκολων και απαιτητικών ειδικών της τέχνης. Όλοι αυτοί ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους, είναι σίγουρο ότι θα βρουν μέσα στην μεγάλη αυτή ποικιλία, τα έργα που θα τους εμπνέουν, θα τους συγκινούν και θα τους εκφράζουν.

     Παράλληλα η συνεχής παραγωγικότητα του και στις τρεις αυτές κατηγορίες, δημιούργησε έναν μεγάλο αριθμό έργων που πολύ σπάνια θα συναντήσουμε σε άλλους καλλιτέχνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίδει στον καθένα ένα ευρύτατο πεδίο επιλογής των έργων της προτιμήσεως του, ώστε δικαίως να αποκαλείται ο Κοεμτζόπουλος ‘’ζωγράφος για όλα τα γούστα’’.

     Προς επιβεβαίωση όλων αυτών, αρκεί να ξεφυλλίσουμε τις μπροσούρες του, με εκατοντάδες έργα του, η να επισκεφθούμε το site του (www.artmine5000.com, που έχει πρόσφατα δημιουργήσει και που περιλαμβάνει (η θα περιλαμβάνει συντόμως) 5000 έργα, από τα πολύ περισσότερα που έχει ζωγραφίσει, και που εξακολουθεί να ζωγραφίζει, προσπαθώντας συνέχεια να δημιουργεί κάτι το καινούριο, το αισθητικά ελκυστικό και το πρωτοποριακό.

                                                     Laurina Hadjimanolis (Art Historic, France) 

ΕΝΑΣ ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ.

       Τελικά τίποτε δεν παραμένει αξεπέραστο. Και το πιο τέλειο συναντά κάποτε το τελειότερο και η ίδια ιστορία συνεχίζεται. Αυτές τις σκέψεις έκανα όταν αντίκρισα την υπέροχη δουλειά του Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Κοεμτζόπουλου. Η φαντασμαγορία των χρωμάτων με τις εκρήξεις του φωτός και της ενέργειας, μαζί με την απαράμιλλη αισθητική των θεμάτων και των τοπίων, σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές απόκοσμες μορφές που αρμονικά εμπλέκονται σε πολλά έργα του, δημιουργούν στον θεατή μια μεγάλη πνευματική ευφορία.

       Παράλληλα η αχνή και μη οριστική μορφή πολλών από τα έργα του, όπου αποφεύγει να εκφράσει κάτι το απόλυτα συγκεκριμένο και καθορισμένο, διεγείρει την φαντασία του θεατή και τον εμπλέκει ενεργά εις την εικαστική δημιουργία, ενθαρρύνοντας τον να δει αυτό που ο ίδιος θα ήθελε να δει. Έτσι ο θεατής μπορεί να σχηματίσει στο μυαλό την δική του εικόνα για το έργο, ερμηνεύοντας και συμπληρώνοντας ο καθένας με τον τρόπο του τα ερεθίσματα που του δίδουν τα πολύπλοκα, και πολλές φορές καλυμμένα και επίτηδες ατελή, στοιχεία των έργων που δημιούργησε η χωρίς όρια φαντασία του καλλιτέχνη.

       Η δουλειά του Κοεμτζόπουλου ανοίγει καινούριους δρόμους στη μοντέρνα τέχνη, που μόνον αυτός τολμά να διανοίγει και που συνεχώς επεκτείνει, ενώ εμείς, οι απλοί θεατές και θαυμαστές της τέχνης του, παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον το που θα μας οδηγήσουν οι δρόμοι αυτοί. Η μεγάλη ποικιλία και πολυμορφία των έργων του απεικονίζεται, τόσον στους καταλόγους που εκδίδει, με πλήθος έργων του από εκθέσεις  που έχει κάνει, όσο πρόσφατα και δυναμικά στο site του (www.artmine5000.com) με μερικές χιλιάδες έργα του, που κατά καιρούς συμπληρώνει με καινούριες του δημιουργίες.

       Κλείνοντας την σύντομη αυτή περιήγηση στην δουλειά του καλλιτέχνη, θα ήθελα να προσθέσω ότι, δεν θα παραξενευόμουν καθόλου αν κάποια στιγμή έβλεπα το όνομα Κοεμτζόπουλος να στέκεται ισότιμα δίπλα στα ονόματα των διεθνών γιγάντων της μοντέρνας ζωγραφικής (Picasso, Dali, Van Gogh, κλπ.), συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησαν  ορισμένοι συμπατριώτες του, όσον αφορά στην κλασική ζωγραφική.

                   Luka Rado   (Art Expert, Paris – Brussels

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ indexC

 

An195.jpg

A838

An200.jpg

An195  Brushstrokes of a crazy artist

     Πινελιές ενός τρελού ζωγράφου

A838 A cave with creatures in another planet

Μια σπηλιά με πλάσματα σε άλλον πλανήτη

An200  The old lady and her friends among flowers

Η ηλικιωμένη και οι φίλοι της στα λουλούδια

A805.jpg

C2g347a.jpg

An199.jpg

A805 The brilliant brain of the artist

 Το λαμπερό μυαλό του καλλιτέχνη

C2g347a  The beach of rescue

         Η παραλία της σωτηρίας

An199  The golden minerals we try to find

        Τα ορυκτά χρυσού που ψάχνουμε

Bg525.jpg

C2g662.jpg

Bg526.jpg

Bg525  The cataract of the magic valley

 Ο καταρράκτης της μαγικής κοιλάδας

2g662  A sky full of colorful birds

Ένας ουρανός γεμάτος με πολύχρωμα πουλιά

Bg526 Tree over the blue river

Δένδρο πάνω απ’ το γαλάζιο ποτάμι

Bd80.jpg

Bd83.jpg

Bd84.jpg

Bd80  The pond with the living plants

    Η λιμνούλα με τα ζωντανά φυτά

Bd83 The Garden with the strange creatures

     Ο κήπος με τα παράξενα πλάσματα

Bd84  The ghosts of the hounded park

Τα φαντάσματα του στοιχειωμένου πάρκου

Cd669

Cd652

Cd150

Cd669 Birds in the 4th and 5th dimensions

Πουλιά στην 4η και 5η διάσταση

Cd652 Rocky landscape in the 4th and 5th dimensions

Βραχώδες τοπίο στην 4η και 5η διάσταση

Cd150 African trees in the 4th and 5th dimensions

Αφρικανικά δένδρα στην 4η και 5η διάσταση

Bh65

Cd758

Bh68

Bh65 Vertical rocky formations

Κάθετοι βραχώδεις σχηματισμοί

Cd758 Reflections in the 4th and 5th dimensions

Αντικατοπτρισμοί στην 4η και 5η διάσταση

Bh68 A steep rocky coast

Μια απόκρημνη βραχώδης ακτή

 

An152.jpg

An161.jpg

An167.jpg

An165.jpg

An152  The owl on the tree of wisdom

Η κουκουβάγια στο δένδρο της σοφίας

An161  The fight of waves and lava

    Ο πόλεμος κυμάτων και λάβας

An167  The statue of our desire

  Το άγαλμα του πόθου μας

An165  Stony gods of Indians

Πέτρινοι θεοί των Ινδιάνων